Oesters kunnen we inderdaad nu het hele jaar door eten en dit hebben we vooral aan de natuur zelf te danken. 

Door de verschillen in temperaturen van het zeewater melken (= het maken en uitstrooien van een melkachtige brij waaruit nieuwe oesterlarfjes ontstaan) sommige oesters vroeger in de zomer dan andere en hierdoor zijn de eerste weer consumptierijk terwijl de anderen nog aan het melken zijn. Er bestaan tevens oesters die nooit melken en dan zijn er de 'platte' oesters die, vanwege het melken, helemaal niet verkoopbaar zijn in de zomermaanden juni, juli, en augustus.

 

Afkomst van de oester:

Zeeuwse Oesters

Voor de jaren '70-'80 waren alleen de Platte Oesters bij ons bekend. Deze oesters werden voornamelijk in het Grevelingenmeer gekweekt en vergden heel wat handenarbeid. Door zaadsterfte werd het oesterbestand  in die jaren zo hard aangetast dat men op zoek is gegaan naar alternatieven. In Japan werd zo een oester gevonden waarvan men dacht dat die waarschijnlijk goed in onze wateren zou gedijen en zo is de Creuse Oester ontstaan. Deze groeit zo goed in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer dat de smaak ervan zich volledig heeft aangepast. In Zeeland beschikt men dus maar over 2 soort Zeeuwse oesters: de platte en de creuse, er zijn geen varianten.

Franse Oesters

Niet zo voor de Franse oesters: ook in Franse oesters kan men het onderscheid platte en creuse oester maken, maar in de creuse krijgt men dan nog een oneindig aantal varianten.

De platte oester heet 'Huître de Belon' en de creuse dankt haar naam aan de regio waar ze gekweekt wordt: Mont-Saint-Michel, Caen, St. Malo, Cancale, Belon, Ile de Ré, Ile d'Oléron, Arcachon, Bassin de Thau,... Hun smaak en kleur varieert volgens het kweekgebied en de aanwezigheid van plankton, algen, zoetwater,... Als u op vakantie in Frankrijk oesters eet, dan kan de smaak dus van regio naar regio veranderen en u zal ook merken dat de prijs ervan gevoelig lager ligt. Dit komt enerzijds uiteraard door het transport dat niet gerekend wordt maar ook door het btw percentage op de oesters; in Frankrijk worden ze aanzien als 'gewone voedingwaren' met 6%btw, in België echter worden het 'luxe voedingswaren' en stijgt het btw percentage naar 21%, vandaar.

Andere afkomsten

Naast de alom gekende Zeeuwse en Franse oesters kan je bijna overal ter wereld waar er wateren zijn oesters vinden. Deze hebben dan telkens weer een andere vorm of smaak maar zoals steeds zijn ze het lekkerst 'ultra vers'!

Zo zijn er de zeer fijne Ierse oesters, ook platte en creuse - de Engelse Cochester, de Portugese, de Italiaanse, de Chileense, de Amerikaanse,... 

 

  • Gespecialiseerd in zeevruchtenschotels
  • 7/7 dagen bereikbaar
  • Meer dan 40 jaar ervaring